Lainepapi ajalugu

Papptorude ja -südamike kui pakendiliigi saamislugu on tihedalt seotud paberitootmise arenguga, kuna papp ehk kartong on lihtsalt paberi paksem alamliik. Teadaolevalt valmistas paberit tänapäevasel kujul esimesena Hiina keisri Ho Ti teener Ts’ai Lun.

Vanimates kirjalikes allikates kirjeldatakse, kuidas ta „valmistas paberit vanade kalavõrkude ja kaltsude purustamise teel. Hiljem kasutas ta keedetud ja purustatud taimede kiude. Need segati paberimassiks ja määriti pinguletõmmatud riidele. Saadud õhuke kiht pressiti raskustega kokku, et saada paber.”

Tollal valmistati paberit ja pappi kaltsudest. Kaheksateistkümnenda sajandi lõpus ja üheksateistkümnenda sajandi alguses suurenenud nõudlus paberi ja papi järele tõi kaasa kaltsupuuduse. Prooviti erinevaid materjale, muu hulgas saepuru ja isegi kapsajuuri.

Enne pappkarbi leiutamist kasutati materjalide transportimiseks peamiselt puitkaste. Need puitkastid olid (ja on endiselt) suhteliselt kallid ning raskesti masstoodetavad. Üheksateistkümnenda sajandi keskel hakkasid sakslased õlgedest ja puidust paberimassi tootma. Sellest sai levinuim paberitootmistehnoloogia. Põhjuseks oli eelkõige paberitootmiseks sobivat puidumassi andva puidujahvatusmasina leiutamine 1843. aastal.

Papp-pakendite masstootmise algus

Lainepapp võeti materjalide transportimises ja käitlemises kasutusele alles 19. sajandi lõpus. 1. novembril 1871. aastal esitas Albert L. Jones patendiavalduse ning sai loa toota USAs pakendite valmistamiseks lainestuspaberit. 1882. aastal patenteeris F.H. Thompson USAs lainepapi tootmise masina. Sama tööpõhimõttega masinad on kasutusel ka tänapäeval. Sellega algas lainepapi edulugu: tänapäeval leidub vähe tooteid, mille pakendamiseks ei kasutata lainepappi.

Sellele pakendimaterjalile annab jäikuse ja vastupidavuse lainestus. Kahe paberikihi vahele jääv lainestuspaber summutab lööke ja hajutab survet, et tooteid tõhusalt kaitsta. Tegu on hämmastavalt tugeva materjaliga: margariinitopside transpordipakend talub ligikaudu 400 kg survet. Lainepapist on võimalik toota täpselt iga toote või kasutusala vajadustele vastavaid pakendeid või tarvikuid.

Lainepapp täna

Paljud pakendid on erilahendused, mille tootmine algab juba lainepapi tootmisest. Pakume sadu erinevate omadustega lainepapitüüpe, milles kasutatakse erineva kvaliteediga paberit (valge, marmorvalge või must), erinevaid laineprofiile, erineval arvul kihte (ühe-, kahe- või kolmekihiline) ning vee- või rasvakindlaid kihte ja veekindlat liimi, mis muudavad pakendi ilmastikukindlaks. Võiksime selgitada pappkarpide tootmist, kuid võib-olla on teil huvitavam tootmist vaadata? Abiks on telekanal Science Channel, kes toodab fantastilist saatesarja „How It’s Made” (Huvitav tootmine). Selles saates näidatakse täpselt, kuidas tänapäeval pappkarpe toodetakse:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga