Pappkarp ja kass: miks pappkarbid kassidele meeldivad?

Pappkarp tundub omavat kasside üle mingit maagilist mõju. Kui kodus seisab kuskil mõni lahtine pappkarp, siis kass sinna sisse ka poeb. Seda võivad kinnitada nii kauaaegsed kassiomanikud kui ka lugematud pildid ja videod internetis, mis kujutavad neid loomakesi karpides kõige eriskummalisemaid poose võtmas. Kuid miks see nii on?

 

pappkarbid
Pilt: Neil Howard, Flickr, CC 4.0

Pappkarp täidab kasside evolutsioonilist vajadust

Loomade käitumist uurivad bioloogid on jõudnud järeldusele, et karbid ja muud kitsad ning suletud ruumid on kassidele turva- ja heaolutunde allikaks. Need täidavad evolutsiooniga väljakujunenud vajadust peitu pugeda ja oodata kuni oht möödub. Samuti näitavad katsed äsja varjupaika toodud kassidega, et need, kes saavad kohe algusest peale end karbis peita, kohanevad uue keskkonnaga kiiremini ning on hiljem ka palju vähem stressis.

 

Antisotsiaalsed kassid?

Vastuse otsimisel on mängu toodud ka hiirekuningate konflikte vältiv loomus. Väidetavalt ei kujune kassidel välja kriisiolukordade lahendamise oskust, ning kui vähegi võimalik, siis püüavad nad ebameeldivast olukorrast põgeneda ja kuskile turvalisse paika peitu pugeda. Seega toimivad pappkarbid nurrujate jaoks heaolu oaasidena, kus pingeid maandada.

 

Kassidel võib lihtsalt külm olla

Kui eelnevad kasside karbiarmastuse põhjendused on äärmiselt teoreetilised ning võivad tunduda suisa ebaveenvad, siis järgnev teadlaste väide on hoopis praktilisema iseloomuga.

Kasside jaoks hubast soojatunnet tekitav keskkonnatemperatuur jääb vahemikku +30 °C kuni +36,1 °C. Meie, inimesed, tunneme end kõige paremini ruumis, kus on sooja keskmiselt +22 °C. Nagu näeme, on erinevus päris muljetavaldav.

Seega, kui meil on oma kodus mõnus viibida, võivad kassid tunda end polaaralale sattununa. Mõni ime, kui nad asuvad otsima kohta, mis aitaks neil vähema vaevaga sooja saada. Pappkarp on selleks ideaalne, sest hoiab suurepäraselt temperatuuri. Kui pappkarp on ka parajalt kitsas, siis on nurrumootoritel kõik ideaalsed tingimused (turvaline, soe, stressivaba) terve päev kestvaks uinakuks olemas.

Sellised on siis teadlaste põhjendused kiisude karbimaania osas. Kui sulle nüüd tundub, et ka sinu lemmik võiks vajada oma isiklikku pappkarpi, siis selle saad tellida FEFCO pakendikataloogist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga