Pappkarbid jõulukingituste pakkimiseks: valmistamisjuhendid

Peagi on käes detsember ja oleme juba jõuluootel. Isetehtud pappkarbid on suurepäraseks täienduseks hingega valmistatud või hoolega valitud jõulukingitusele. Järgnevalt vahendame oma lugejatele ülevaate sellest, kuidas oma kätega kaunid pappkarbid või pappkastid jõulukingituste pakkimiseks valmis teha.

pappkarbid
Viide pildile

Väikesed ümmargused pappkarbid*

Väikesed ümmargused pappkarbid sobivad suurepäraselt väikeste jõulukingituste, näiteks ehete pakendamiseks. Ümmarguse papist kinkekarbi valmistamine on lihtne ja kiire. Sellise karbi saab valmistada näiteks kartongist majapidamispaberi rulli või tualettpaberi rulli, dekoratiivpaberi ja paela abil. Ümmarguse pappkarbi valmistamine sobib suurepäraselt perekeskseks, käsitöötunni või käsitööringi tegevuseks, millesse on kaasatud nii lapsed kui ka täiskasvanud.

Vaja läheb:

  • tühjad kartongist torud
  • kerge kartong
  • 3–4 cm laiune pael või pakkepaberi ribad
  • värviline paber
  • käärid
  • lõng või nöör
  • liim
  • pintsel (liimi pealekandmiseks

Valmistamisõpetuse toome lugejateni Aunt Annie’s Crafts blogi põhjal

 

 

Kuidas valmib ümmargune pappkarp?

pappkarbid-tee-ise
Viide pildile

1. Vali papptorud ja lõika nendest rõngad

See pappkarp on valmistatud kartongist rõngastest. Üks kartongist rõngas moodustab pappkarbi kaane, teine põhjaosa. Vali kaks papptoru, mis erinevad diameetrilt 2–3 mm võrra, nii et üks mahuks teise sisse. Kui erinevate mõõtmetega papptorusid ei leidu või kui suurem toru on liiga suur, kasuta sama suurusega kartongist torusid – vajadusel saab hiljem nende mõõtmeid kohendada.

Tõmba suurema papptoru ümber pliiatsiga joon 2 cm kaugusele papptoru otsast. Joont on lihtne tõmmata, kui seod joonistamise ajaks kartongtorule õige koha ümber lõngajupi. Tõmba väiksema papptoru ümber pliiatsiga joon 3 cm kaugusele papptoru otsast. Lõika mõlema papist toru otsast joont järgides rõngad. Tulemuseks on kaks papist rõngast.

Kui suurem kartongist rõngas asetub väiksema rõnga ümber liiga laialt, lõika see pooleks ja teibi uuesti kokku nii, et üks kartongist rõngas istuks teisele parajalt. Toimi samamoodi, kui kasutasid täpselt sama suurusega papist torusid.

Nõuanne! Vahel on lihtsam enne kartongrõngaste väljalõikamist toru läbi lõigata. Rõngad saab hiljem alati tagasi kokku liimida.

2. Lõika kartongist ringid

Aseta papptoru kartongile, tõmba pliiatsiga toru äärt mööda kartongile ettevaatlikult joon ja lõika joone järgi kartongist välja sobiva suurusega ring.

3. Lõika ja liimi pakkepaber kartongile

Lõika pakkepaberist (või dekoratiivpaelast) suurema kartongrõnga kaunistamiseks paraja suurusega osa, mis ulatub üleni suurema toru ümber. Lõika teist värvi osa välja ka väiksema kartongrõnga kaunistamiseks. Arvesta mõlema osa mõõtmisel sellega, et värviline paber asetuks pisut üle rõnga ääre. Paberi üle ääre ulatuv osa tuleks hiljem lahti lõigata ja üle ääre tagasi voltida.

Liimi värviline paber (või dekoratiivpael) suuremale kartongrõngale ja teist värvi paber väiksemale kartongrõngale. Sea paberi üks ots rõngaga kohakuti, paberi teine ots peaks ulatuma üle rõnga ääre.

4. Lõika karbi ääred

Lõika torule kleebitud üle ääre ulatuv paberiäär kogu toru ulatuses viie millimeetri laiusteks ribadeks. Voldi paberiribad 90° nurga all sissepoole.

5. Pane karp kokku

Kanna liimi mõlema kartongrõnga paberiribadele sissepoole ning samuti kartongringi äärele. Painuta ääred ja aseta vasak riba paremale (või vastupidi) ümber toru. Pööra kartongrõngas ümber, nii et ribad on allpool ja paigalda kartongring – nii et liimitud pool on all. Vajuta väljalõike ääred tugevalt kinni.

6. Viimistle pappkarp

Viimistlemiseks lõika värvilisest paberist või paelast paraja suurusega ringid ning liimi need karbi kaanele ja põhjale. Et pappkarp näeks veelgi uhkem välja, lisa selle kaanele kaunistusi, näiteks ilusaid kleebiseid või mõni lahe pael.

Pappkarp sobib väikeste asjade kinkimiseks. Sinna saab panna nööpe, komme, nööpe või isegi ehteid. Sellised pappkarbid sobivad pereliikmele, sõbrale või töökaaslasele kinkimiseks – nad on kindlasti selle üle väga õnnelikud.

 

pappkarbid
Viide pildile

Kuubikujulised kinnitussüsteemiga pappkarbid

Kuubikujulisi pappkarpe saab valmistada eri suurustes. Pappkarbil on vahvad kaarekujulised ääred, mis toimivad ka karbi kinnitusena. Karpide kaunistamisel saad fantaasial lennata lasta, kuid pappkarbid mõjuvad efektselt ka ühevärvilistena.

Huvitavama efekti saamiseks võid ülemise ja alumise karbipoole kujundada erinevalt. Näiteks jäta pappkarbi alumine pool ühevärviliseks ja kaunista ülemine pool vahvate kleebiste või kirjute mummudega. Luksuslikuma välimuse saavutamiseks võid pappkarbid üle liimida sametpaberi või kuldse puruga.

Vaja läheb:

  • Kartong
  • Liim või kahepoolne teip
  • Käärid
  • Voltija või tühi pastakas
  • Joonlaud
  • Valikuline: pakkepaber, kleebised jne.

Valmistamisõpetuse toome lugejateni Aunt Annie’s Crafts blogi põhjal.

1. Trüki karbikavand välja

Laadi karbikavand alla sellelt lingilt ja trüki see välja kahes eksemplaris. Sama kujund sobib nii pappkarbi alumise kui ka ülemise osa jaoks, kuna karbi ülemine ja alumine osa on identsed.

Kui soovid kergemat karpi, trüki kavand otse kartongpaberile. Kui soovid tugevamat karpi, siis trüki kavand tavalisele paberile, joonista selle järgi mall paksemale (näiteks papist või kartongist) materjalile ja seejärel kleebi väljatrükitud kujundus pappmaterjalile või kartongile.

 

pappkarbid2. Lõika karbi kujund välja

Lõika pappkarp mööda kujundi välimist äärt välja. Pappkarp saab tugevam ja paremini kokkusobivam, kui lõiked on täpsed.

Ole lõikamisel ettevaatlik. Spetsiaalsed käsitöökäärid on teravad ja neid ei tohiks lastel kasutada lasta. Samuti vaata, et laud ei saaks kahjustada. Aseta vajadusel laua peal spetsiaalne kaitsematt.

 

3. Lõika karbi nurgad välja

pappkarbidLõika pappkarbi nurgad mööda katkendlikke jooni välja. Nii tekivad liimitavad ribad, mis võimaldavad karbi kokku panna.

Nõuanne. Nüüd võib karbikavandi ka kaunistada või dekoratiivpaberiga katta. Võta karbikavandist suurem paber ja liimi see sprei-liimiga kavandi teisele küljele.

 

pappkarbid4. Märgi karbikavandile voltimisjooned

Märgi kõik neli voltimisjoont pappkarbi kavandile. Kasuta selleks näiteks tühja pastakat, mis teeb küll joone, kuid ei lõika paberit läbi. Kui valmistad karbi tugevamast kartongist, siis kasuta sirge otsaga käsitöönuga, millega saad teha poollõike.

 

5. Voldi pappkarbi küljed

pappkarbidVoldi pappkarbi küljed märgitud joonte järgi ja voldi need seejärel tagasi. Tee nii pappkarbi kõikide külgedega. Kui sa kasutad paksu kartongi, näiteks Bristoli pappi, siis voldi jooned tagasi nii, et märkimisjälg jääb väljapoole. Õhemat kartongi võid voltida mõlemale poole.

 

pappkarbid6. Liimi pappkarbi ääred kokku

Voldi kartong karbiks. Veendu, et liimiribad asuvad siseküljel. Liimi ribad kvaliteetse liimiga kokku. Pappkarbi ülemine ja alumine osa on identsed.

 

 

 


pappkarbid7. Pane pappkarp kokku ja kaunista

Kasuta ühte karbipoolt kaanena ja teist karbipoolt alumise osana. Pane karbipooled kokku nii, et kaarega osad jäävad väljapoole. Ülemised ja alumised kaared kinnituvad omavahel ja moodustavad S-tähe kujulise kaare.

Kaunista karp vastavalt maitsele. Kleebiste ja väljalõigete lisamine töötab hästi. Samuti võid kasutada pliiatseid ja markereid enne karbi kokkuliimimist.

Nõuanne. Kaared saab ka karbi sisse panna. Nii on karp tugevamalt kinni. Võid sisse panna nii ülemise kui ka alumise poole kaared.

Sinu pappkarp on valmis! Saad kasutada seda kinkekarbina või isiklike asjade hoiustamiseks!

Pappkarpide tellimine

Kui soovid pappkarpe või kartongist karpe suuremas koguses või teistsuguseid kinkekarpe, pöördu meie poole. BIPis leiame lahenduse igale pappkarpidega seonduvale väljakutsele.

Hinnapäringu sobivate karpide välja töötamiseks ja tellimiseks saab saata meile siit!

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga